Tarantinov hit za hardcore gamere – Reservoir dogs: Bloody days

Zaboravimo svi na trenutak prijašnji pokušaj igre Reservoir dogs iz 2006. godine koju su pokosile negativne reakcije i kritike. Zaboravimo i činjenicu kako su rijetke kvalitetne obrade filmskih hit naslova. Pa što se može očekivati od ovog pokušaja?

Bloody days predstavlja zahtijevni top-down shooter i domišljatu manipulaciju vremenom koja pretvara single-player u  taktični co-op shooter. Kako navode iz Rock paper shotgun:

– Premda igra slijedi priču filma, kada bi promijenili licencirane, odnosno filmski poznate likove i radnju, svejedno bi pričali o igri koja ima zanimljiv pristup squad controlu.

U čemu je caka?

Za one koji ne znaju o čemu je film, osim što bi ga trebali pogledati, radi se o nekolicini slobodoumnih momaka: Mr. White, Mr. Blue, Mr. Blonde, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown, i još nekima, koji se nakon loše izvedene pljačke nalaze u dogovorenom skloništu i polako raspadaju dok ih izjeda  sumnja u izdajicu u vlastitim redovima.

Kroz igru se misije pojavljuju kao sjećanja pljačkaša. Na početku svake misije, radilo se o pljački, bijegu i/ili talačkoj krizi, moguća su 3 lika. Dva su zadana ovisno o misiji, a za trećeg je slobodan odabir. Premda svaki lik ima određene sposobnosti i mane, kao što su crowd control i način reakcije, nijedan nema nadljudske sposobnosti, a shotgun iz blizine ili pak 1 metak previše je sigurna smrt. Pa kako onda uspješno kontrolirati trojicu likova, ako je uz to potrebna vrhunska preciznost hardcore gamera?

Umjesto zaokruživanja svih likova i nespretnog pomicanja po ekranu, kontrola vremena je domišljat način taktičnosti. Likovi se kontroliraju jedan po jedan, preko vremenskog ograničenja. Recimo da ste sa Mr. Whiteom, Mr. Blueom i Mr. Pinkom ušetali draguljarnicu. I dok Blue vješto kontrolira taoce, White iskusno izvlači informacije, Pink u potrazi za zaštitarom izvuče deblji kraj i završi pred dugom cijevi shotguna. Kontrola vremena u ovom trenutku dokazuje svoju privlačnost.

Pritiskom na SPACE aktivira se odbrojavanje sata, prebacuje se kontrola na idućeg lika, koji sada stiže reagirati na skoru, ali ne još nastalu situaciju u kojoj se Pink našao. Blue kreće kroz drugu prostoriju, stiže zaštitaru sa strane i bez razmišljanja odluči da bi krvavo crvena trebala biti nova boja zidova. SPACE. Budući da je Blue napustio taoce kako bi spasio Pinka, Mr. White prekida ispitivanje i preuzima kontrolu nad taocima.

Ovakva kontrola vremena znači da smrt nikad nije sigurna, ali i da je potrebno pažljivo voditi igru sa sva tri lika. U slučaju da se Mr. Pink uspio prišuljati zaštitaru i riješiti ga bez problema, ako bi Blue počeo pucati po taocima, zaštitar bi na kraju sata drukčije reagirao i promijenio Pinkovu situaciju.

Može se pretpostaviti, kada se kontrola vremena uspije ispraksirati na 3-5 sekundi po liku igra poprima obličje taktične akcijske turn based pucačine.

Vizualno, igra nije ništa spektakularno. Osim tarantinovskih količina krvi, jednostavan izgled olakšava planiranje i kretanje po prostorijama. Igra je još u razvoju, ali sigurno će zanimati svakoga tko je s oduševljenjem gledao Reservoir Dogs i one koji uživaju rješavati nemoguće zadatke u kojima je sve usmjereno protiv njih.

E još jedna stvar. Pogledajte film!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s